Βερολίνο

Βερολίνο

Το Βερολίνο (γερμ. Berlin) είναι η πρωτεύουσα και εκτός αυτού η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Ως προς τον πληθυσμό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η πόλη του Βερολίνου αποτελεί και κρατίδιο της γερμανικής ομοσπονδίας.
Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διάφορων κρατών, όπως του Πριγκιπάτου του Βρανδεμβούργου, του Βασιλείου τηςΠρωσίας, του Γερμανικού Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε έτσι την μέχρι τότε πρωτεύουσα, τη Βόννη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, που μέχρι τότε εξακολουθούσε να εδρεύει στη Βόννη, αποφάσισε το 1991 να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Η μετακίνηση της βουλής από τη Βόννη στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το 1999.
Η πόλη αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών όπως και οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία.
Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Στα μέσα του 17ου αιώνα το Βερολίνο ήταν αραιοκατοικημένο, κάτι που οφειλόταν στον τριακονταετή πόλεμο. Από τότε, όμως, που την εξουσία ανέλαβε ο Μέγας Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκος Γουλιέλμος το 1640, άσκησε μεταναστευτική πολιτική και έφερε πολλούς Ουγενότους από την Γαλλία.

Έτσι, ενώ το 1648 η πόλη είχε μόνο 6.000 κατοίκους, το 1709 είχε 57.000. Ο πληθυσμός συνέχισε να αυξάνεται, και το 1875 ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Το 1920 ο πληθυσμός έφτασε τα 4 εκατομμύρια, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, όμως, υποχώρησε στα 3,1 εκατομμύρια.

Χώρα Γερμανία

Πρόγραμμα

Διαδρομές

1) Ξεκινήστε από την Alexander Platz και περπατήστε μέχρι το νησί των Μουσείων. Στη πορεία θα δείτε το μέγαρο του Δημαρχείου και τον καθεδρικό. Μετά μπορείτε να πάτε στην πολύ όμορφη περιοχή Nikolaiviertel για φαγητό ή καφέ.

2) Από την Postdamer Platz με τα εντυπωσιακά μοντέρνα κτίρια κατευθυνθείτε προς την Πύλη του Βρανδεμβούργο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια περπατήστε στη λεωφόρο Unter De Linden ( σε όσους αρέσουν τα αυτοκίνητα αξίζει να επισκεφτούν τις αντιπροσωπείες της Ferrari , Bentley και τον εκθεσιακό χώρο της Peugeot με σπάνια μοντέλα ). Μόλις συναντήσετε τον δρόμο Charlottenstrass πηγαίνετε δεξιά. Σε πέντε λεπτά θα είστε στην περιοχή Gendarmenmarkt που θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια.

3) Κατεβείτε στο U-Bahn Kurfurstendamm και εξερευνήστε την πιο εμπορική περιοχή του Βερολίνου. Περπατήστε στον κάθετο δρόμο Fasanestrasse που έχει ωραία σπίτια και πολλές art galleries. Μετά την Fasanestrasse μόλις συναντήσετε τον δρόμο Knesebeckstrasse στρίβετε δεξιά προς τη Savigny Platz για καφέ ή φαγητό.

Περίπατος στο Ανατολικό Βερολίνο

Στα πλαίσια της περιηγήσεώς στην πόλη του Βερολίνου, η ομάδα του Youth Travel σας προτείνει έναν περίπατο στο ανατολικό Βερολίνο. Ξεκινάμε από το πιο κεντρικό του σημείο, την πλατεία Alexanderplatz, όπου κάνουμε το γύρο της και για τους λάτρεις του shopping therapy κάνουμε μια στάση στα mall της ( Alexa Galeria Kaufhof κα). Συνεχίζουμε προς την Karl-Marx Allee, που υπήρξε ένδοξη την περίοδο της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κατά μήκος της βρίσκονται σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως το σινεμά Kino International και το Caf? Moskau.

Στα μέσα της Karl-Marx Allee θα συναντήσουμε την Strausberger Platz, στην οποία βρίσκεται και το Haus Berlin ( σημαντικός χώρος ψυχαγωγίας του ανατολικού Βερολίνου). Λίγο πιο κάτω υπάρχει μια πολυκατοικία πίσω από το σταθμό της U5 Weberwiese, το Hochhaus an der Weberwiese στη Μarchlewskistra?e,  που ήταν το πιο σύγχρονο κτίριο που παρείχε "βασικές" ανέσεις, όπως κεντρική θέρμανση, ζεστό νερό, τηλέφωνο, ανελκυστήρα κα.

Η λεωφόρος αυτή διαθέτει μεγάλη ιστορική αξία και μεταφέρει όσους τη διασχίζουν σε μια άλλη εποχή. Σήμερα, θα βρείτε εκτός από τα ιστορικά κτίρια πολλά πολυκαταστήματα, καφέ κι εστιατόρια..

Αξιοθέατα

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας. Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄.

Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791. Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και χρειάστηκαν επί πλέον 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το 4τροχο άρμα της νίκης στην κορυφή της πύλης κατασκευάστηκε το 1793 από τον Johann Gottfried Schadow.

To μπρούτζινο αυτό άρμα οδηγείται από την θεά της ειρήνης. Το 1806 ο Ναπολέων νίκησε τα πρωσσικά στρατεύματα στη μάχη του Jena-Auerstedt και διέταξε το άρμα να μεταφερθεί από το Βερολίνο στο Παρίσι αλλά μετά τη μάχη του Βατερλώ το άγαλμα επέστρεψε θριαμβευτικά στο Βερολίνο και από σύμβολο ειρήνης έγινε σύμβολο νίκης. Η πύλη του Βρανδεμβούργου μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε ακριβώς στο σύνορο ανατολικού και δυτικού Βερολίνου αλλά πέρασε στη Ρωσική πλευρά.

Το 1958 η πύλη ανακαινίστηκε από το Ανατολικό Βερολίνο και το Δυτικό Βερολίνο χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αγάλματος. Με την πτώση του τείχους, πλήθος κόσμου έφτασε στην πύλη για να πανηγυρίσει στο μέρος που ως τότε ήταν ένα απομονωμένο σημείο της πόλης. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 2001 και ξαναδιατέθηκε στο κοινό το 2002.

Πρόσβαση: Μικρή απόσταση από τους σταθμούς Bundestag (U55) και Brandenburger Tor(U και S1, S2 & S25)

Ανάκτορο Charlottenburg

ekklisia-Matthias
Το θερινό ανάκτορο των Πρώσων βασιλέων χτίστηκε μεταξύ 1695 και 1713. Η ανατολική πτέρυγα (νέα πτέρυγα) που φιλοξενεί τη χρυσή γκαλερί ήταν η επίσημη κατοικία του Φρειδερίκου του Μέγα.

Η κατασκευή ξεκίνησε σε σχέδια του Νέρινγκ, αλλά αργότερα ο Γιόχαν Εοζάντερ φον Γκέτε επεξέτεινε το μέγαρο, στεφανώνοντάς το με ένα τρούλο και προσθέτοντας την πτέρυγα του πορτοκαλεώνα (δυτική πτέρυγα).

Στο ανάκτορο αξίζει να δείτε την Αίθουσα της Πορσελάνης, η οποία είναι γεμάτη από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με γιαπωνέζικες και κινεζικές πορσελάνες. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε πολλά έργα τέχνης, μεταξύ αυτών τη "Ταμπέλα του Ζερσέν" του Αντουάν Βατώ.

Τείχος του Βερολίνου

Το τείχος που χώριζε την πόλη σε Ανατολική και Δυτική ήταν το αποτέλεσμα του ψυχρού πολέμου. Κτίστηκε από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας για να αποτρέψει τους πολίτες της να αυτομολούν από την Ανατολή στη Δύση. Από το 1989, όταν άνοιξαν τα σύνορα, το μεγαλύτερο κομμάτι του τείχους κατεδαφίστηκε.

Μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία χωρίστηκε σε δύο κράτη με τις συμμαχικές δυνάμεις να κρατάνε τον έλεγχο της Δυτικής πλευράς του Βερολίνου που ήταν περικυκλωμένη από την ανατολική Γερμανία.

Μέχρι το 1961 η ανατολικογερμανοί μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα μεταξύ των δύο τμημάτων ανατολικού – δυτικού.

Αλλά η καλή ζωή του δυτικού Βερολίνου έκανε τους ανατολικούς να μετακομίζουν εκεί περίπου 20.000 το μήνα. Στις 12 Αυγούστου 1961 οι αρχές της ανατολικής Γερμανίας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα γύρω από τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου με σκοπό να σταματήσουν τη φυγή των κατοίκων.

Επισήμως ισχυρίστηκαν ότι το τείχος - μία αντικαπιταλιστική προστασία ως άμυνα της ανατολικής κατά της δυτικής επιθετικότητας. Το πρωί της 13 Αυγούστου τα συρματοπλέγματα ήταν εγκατεστημένα.

Οι συγκοινωνίες είχαν κοπεί και όλα τα σπίτια στην ανατολική πλευρά των συνόρων εκκενώθηκαν και τα παράθυρά τους κτίστηκαν. Με το χρόνο τα συρματοπλέγματα αντικαταστάθηκαν από ένα τοίχο 3,6μ. κατά μήκος του τείχους από την ανατολική πλευρά υπήρχε μία ζώνη ελεγχόμενη από τους φρουρούς γνωστή και ως ζώνη θανάτου με 302 παρατηρητήρια και 20 φυλάκια σε ένα συνολικό μήκος 115μ. οι φύλακες είχαν τη διαταγή να πυροβολούν όσους έκαναν απόπειρα να δραπετεύσουν με αποτελεσμένα 192 άνθρωποι να σκοτωθούν στην προσπάθεια να καταφύγουν στην Δύση.

Μετά την επίσκεψη του Σοβιετικού προέδρου Γκορμπατσόφ στην Δυτική Γερμανία το 1989 η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορα της με την Αυστρία. Αυτό επέτρεπε τους Ανατολικογερμανούς να διαφύγουν προς τη δύση.

Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες και οι πορείες κατά της κυβέρνησης πλήθαιναν και τελικά στις 9 Νοεμβρίου 1989 οι περιορισμοί για τη διέλευση των συνόρων τερματίστηκαν. Από τότε τα περισσότερα κομμάτια του τείχους αποσυναρμολογήθηκαν. Το πιο διάσημο κομμάτι είναι 1326μ. και βρίσκεται κατά μήκος Muhlenstrasse και είναι διακοσμημένο με 106 τοιχογραφίες.
Πρόσβαση: Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια.

Ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbr?cke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery (σταθμός Ostbahnhof S3, S5, S7, S9, S75), και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Stra?e το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

Ζωολογικός κήπος του Βερολίνου

Άνοιξε για το κοινό το 1844 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους του κόσμου. Η κατασκευή του ήταν ένα δώρο από το βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο τον Δ΄. Ο κήπος σχεδιάστηκε από τον Peter Lenne. Η ιδέα για τον κήπο ήταν του Αlexander von Humboldt και του Γερμανού Αφρικανού εξερευνητή και ζωολόγου Hanirkt Lihnestain και βρίσκεται στην ΝΔ πλευρά του πάρκου Tiere Garden στο κέντρο του Βερολίνου.

Πριν τον πόλεμο ο κήπος αριθμούσε χιλιάδες ζώα αλλά μετά την καταστροφή λιγότερα από 100 είχαν απομείνει. Σήμερα ο κήπος αριθμεί 15.000 ζώα με περισσότερα από 1400 είδη. Δεν υπάρχουν πολλά κλουβιά.

Tα περισσότερα ζώα είναι ελεύθερα σε παραστάσεις του φυσικού τους περιβάλλον. Ο ζωολογικός κήπος έχει δύο εισόδους με την μία να ονομάζεται η πύλη των λιονταριών καθώς έχει εκατέρωθεν 2 λιοντάρια και η άλλη πλαισιώνεται από ελέφαντες και λέγεται η πύλη των ελεφάντων.

Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί είναι οι Kurf?rstendamm (U1, U9) και Zoologischer Garten (U2, U9).

Πλατεία Potsdam

Κανένα μέρος στην πόλη δεν εκφράζει καλύτερα την σφύζουσα ενεργητικότητα του νέου Βερολίνου. Τη δεκαετία του 1902 υπήρξε η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ευρώπης, αλλά οι βόμβες του Β' Παγκοσμίου πολέμου την κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Μετά την επανένωση του Βερολίνου, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες άρχισαν ξαναχτίζουν την περιοχή, όπως Ντάιμλερ-Κράισλερ και η Sony. Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που θα βρείτε γύρω από την πλατεία είναι το Κέντρο Μπάισχαιμ, του ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Metro, το Κινηματογραφικό Μουσείο Βερολίνου, το Potsdamer PLatz Arkaden, το οποίο είναι ένα δημοφιλές κέντρο αγορών, το μουσικό θέατρο Βερολίνου - Στέλα, με ένα τεράστιο μπλε γλυπτό υπό τον τίτλο Φουσκωτό Λουλούδι στην αυλή του, το Εμπορικό Κέντρο Sony, το Ντέμλερ-Κράισλερ Κβαρτίερ, η Πλατεία της Λειψίας και το Βάινχαους Χουτ, που είναι και το μοναδικό ιστορικό κτίσμα που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Να σημειωθεί ότι όταν ο δήμος του Βερολίνου πούλησε το οικόπεδο στη Sony, έθεσε ως όρο την αναστύλωση της σκάλας, των μπάνιων και πολλών άλλων μικρότερων δωματίων του Κάιζερζααλ. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα αρχικά βρισκόταν 46 μέτρα μακρύτερα και μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία του πάνω σε μαξιλάρια αέρος το 1996.

Εδώ πλέον δεσπόζει το πορτρέτο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β', του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα.

Kurfuerstendamm

Η διασημότερη λεωφόρος του δυτικού Βερολίνου και κομψότερη ταυτόχρονα. Η πλατιά λεωφόρος διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 1880 πάνω σε ένα παλιό μονοπάτι που οδηγούσε στο δάσος του Γκρούνεβαπτ.

Πολύ γρήγορα χτίστηκαν εδώ επιβλητικά κτίρια και μεγάλα ξενοδοχεία. Στο Μεσοπόλεμο η Κούνταμ φημιζόταν για τα μεγαλοπρεπή καφενεία της, όπου σύχναζαν διάσημοι συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφοι.

Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα κατεστραμμένα σπίτια αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα κτίρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καφέ Kranzler.

Αlexanderplatz

Αρχικά η πλατεία ονομαζόταν Πλατεία των Βοδιών αλλά μετά την επίσκεψη του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α το 1805 η πλατεία ονομάστηκε Alexander Platz. Οι ντόπιοι το ονομάζουν πλατεία Alex. Τα περισσότερα κτίρια της πλατείας καταστράφηκαν από το συμμαχικό βομβαρδισμό στα τέλη του β΄παγκόσμιου πολέμου.

Μετά τον πόλεμο η πλατεία έγινε το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου και οι Σοβιετικοί επέδειξαν το σοβιετικό στυλ αρχιτεκτονικής κατασκευάζοντας μεγάλα κτίρια και ένα πανύψηλο πύργο για την τηλεόραση. Ο πύργος της τηλεόρασης είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές στην Ευρώπη με την κεραία του να φτάνει τα 365μ.

Κτίστηκε το 1969 και στη σφαίρα διαθέτει ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο σε ύψος 207μ. το 1969 δύο ακόμη μνημεία προστέθηκαν στην πλατεία, το ρολόι της διεθνούς ώρας και το σιντριβάνι της διεθνούς φιλίας. Η πλατεία ήταν κάποτε ένα από τα λιγότερο δημοφιλή μέρη της πόλης αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει πια.

Πρόσβαση: Με το μετρό στην στάση Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75).

Μουσείο της Περγάμου-Pergamonmuseum

Βρίσκεται στο νησί των μουσείων και είναι το νεότερο από τα 5 μουσεία. Άνοιξε το 1930 και πήρε το όνομα του από το βωμό της Περγάμου που είναι ένα θεόρατο μνημείο που φιλοξενείται εκεί. Σχεδιάστηκε από τον Alfrend Messed και αργότερα από τον Ludwig Huffman.

Χτίστηκε ως συμπλήρωμα του διπλανού μουσείου του Beute το οποίο αδυνατούσε να εκθέσει τα εκθέματα του καθώς οι Γερμανοί αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εκσκαφές σ' όλο τον κόσμο.

Η ιδέα για το νέο μουσείο ξεκίνησε το 1907 και η κατασκευή του άρχισε το 1920 και κράτησε 20 χρόνια. Υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ευτυχώς πολλά από τα εκθέματα είχαν αποθηκευτεί σε άλλες τοποθεσίες ενώ το 1945 σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου βρίσκεται στα μουσεία Ερμιταζ και Πούσκιν.

Το μουσείο χωρίζεται σε 3 τομείς στο τομέα των αρχαιοτήτων, στο μουσείο ισλαμικής τέχνης και της «Εγγύς Ανατολής». Το σπουδαιότερο από τα εκθέματα του είναι ο βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου της Μικράς Ασίας ο οποίος αποτελούσε κομμάτι από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στην Περγαμο. Η συλλογή περιλαμβάνει και άλλα κομμάτια του συγκροτήματος όπως ένα μέρος του ναού της νικηφόρου Αθηνάς.

Ένα εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου είναι η Πύλη της Ιστάρ από την αρχαία Βαβυλώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν αντικείμενα από την αρχαία Μίλητο, Σάμο και Νάξο καθώς και από Περσία, Συρία και Παλαιστίνη.

Στο τμήμα της ισλαμικής τέχνης υπάρχει μια πρόσοψη ανακτόρου μήκους 45μ, από την Ιορδανία.

Πρόσβαση: Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Χρήσιμα

Τοπική ώρα

Η Γερμανία είναι μία ώρα πίσω από την ώρα της Ελλάδας
Τηλέφωνο:  Από Γερμανία σε συμβατό τηλέφωνο: 0030 + αριθμός τηλεφώνου

Κλίμα-Ρουχισμός


Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να έχετε και κάτι πιο βαρύ μαζί σας, έστω κι αν επισκέπτεστε τη χώρα άνοιξη ή καλοκαίρι Σίγουρα οι θερμοκρασίες της

Εργάσιμες ώρες -Καταστήματα :


9.00 - 20.00 Πολυκαταστήματα 9.00 - 18.00/18.30 Μικρότερα μαγαζιά
Σημειώσεις:
α) Ανοίγουν πιο αργά τις Πέμπτες και Παρασκευές
β) Μερικά κλείνουν για μεσημέρι από 12.30 - 14.30
γ) Τα Σάββατα: 8.00 - 13.00/14.00
Μικρότερα μαγαζιά, 8.00 - 16.00 Πολυκαταστήματα.
δ) Τα τέσσερα Σάββατα πριν τα Χριστούγεννα τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά ως τις 18.00.
ε) Τις Κυριακές τα μαγαζιά μένουν κλειστά εκτός από αυτά που πωλούν σουβενίρ, τους φούρνους και τους εφημεριδοπώλες.
στ) Τα μαγαζιά στους σταθμούς και τα αεροδρόμια μένουν ανοιχτά ως πολύ αργά.

Ταξί :


Υπάρχουν 7000 ταξί στο Βερολίνο τα οποία είναι διαθέσιμα και πρόθυμα να σας πάνε όπου επιθυμείτε. Πιάτσες ταξί μπορείτε να βρείτε σε όλους τους κεντρικούς σταθμούς, αεροδρόμια, ξενοδοχεία και σε διάφορα μέρη της πόλης. Οι περισσότεροι οδηγοί ταξί μιλάνε Αγγλικά αλλά όχι όλοι και μην θεωρήσετε δεδομένο. Οι ταρίφες ξεκινούν από τα € 2.50 και μετά είναι € 1.53 ανά χιλιόμετρο.
Αμάξι
Αν πάρετε αμάξι στο Βερολίνο θα το βρείτε πολύ έυκολο να κυκλοφορήσετε στους δρόμους του. Με τους μεγάλους, πλατύς δρόμους της πόλης θα σας είναι πανεύκολο. Να έχετε υπ'οψη σας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ποδηλάτες στους δρόμους του Βερολίνου και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί τους.

Με ποδήλατο

Το Βερολίνο λατρεύει τους ποδηλάτες του! Η πόλη έχει ειδικούς δρόμους που χωρίσει τους ποδηλάτες από τους πεζούς και τα αυτοκίνητα. Μπορείτε να πάρετε το ποδήλατο σας και στο μετρό αλλά θα πρέπει να βγάλετε και ειδικό εισιτήριο για το ποδήλατό σας.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το συγκοινωνιακό δίκτυο του Βερολίνου.
Το Βερολίνο έχει ένα εκτενές δίκτυο μετρό (U-Bahn), τραίνων (S-Bahn), λεωφορείων, τραμ που σας επιτρέπει να φτάσετε σε κάθε σημείο και αξιοθέατο της πόλης. Ακόμα το Βερολίνο έχει ένα σύστημα 24-ωρων λεωφορείων και τραμ που σας αφήνει να ξενυχτήσετε και να απολαύσετε τη βραδιά σας χωρίς να ανησυχείτε να προλάβετε το τελευταίο λεωφορείο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές και γενικότερα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Βερολίνου επισκεφτείτε www.bvg.de
Γραμμές S-Bahn και U-Bahn
Διαδρομές Τραμ
24-ωρες Γραμμές
Μετρό
Το Βερολίνο χωρίζεται σε 3 ζώνες: η ζώνη Α συμπεριλαμβάνει το κέντρο της πόλης, η ζώνη Β φτάνει μέχρι τα όρια της πόλης και η ζώνη C φτάνει στα αμέσως περίχωρα της πόλης π.χ. το Potsdam.
Εισιτήρια υπάρχουν σε συνδυασμούς ζωνών όπως π.χ AB, BC or ABC. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα πολλά εκδοτικά μηχανήματα. Τα εκδοτικά μηχανήματα